Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Τσακάλι,ο απατεώνας της φύσης

Jackal. Credit : Judy and Scott Hurd

https://www.gondwana-collection.com/blog/jackal/

Όπως η αλεπού στην ευρωπαϊκή λαογραφία, το τσακάλι συχνά περιγράφεται στις αφρικανικές λαϊκές ιστορίες ως απατεώνας. Η ικανότητά του να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και η θρυλική μυστικότητα και πονηριά του έχουν εμπνεύσει ιστορίες για το πανέξυπνο πλάσμα που αποφεύγει τις παγίδες και ξεφεύγει από τους κυνηγούς ασταμάτητα. Το τσακάλι φημολογείται ότι μπορεί να εξαφανίσει τα ίχνη του, να προσποιηθεί το θάνατό του και να απαλλαγεί από τους ψύλλους βυθιζόμενο στο νερό, αφήνοντας έξω μόνο μια τούφα από μαλλί προβάτου που κρατά στο ρύγχος του.


Το περιβόητο Broken Toe, ένα τσακάλι με ένα διακριτικό ίχνος  που διαρκώς απέφευγε τη σύλληψη, εντάχθηκε στη λαογραφία από τον γνωστό συγγραφέα Lawrence Green, ο οποίος κατέγραψε τις αποδράσεις του στο βιβλίο του «Karoo». Οι μύθοι Khoikhoi περιλαμβάνουν ιστορίες που το τσακάλι ξεγελά το λιοντάρι και επίσης λένε πώς απέκτησε τη μαύρη ράχη του επειδή προσφέρθηκε  να μεταφέρει τον ήλιο στην πλάτη του.

Το τσακάλι με τη μαύρη ράχη είναι επίσης γνωστό ως το τσακάλι με την ασημένια ράχη για την ασημένια-μαύρη ράχη του. Τα αρχεία απολιθωμάτων αποκαλύπτουν ότι είναι το παλαιότερο υπάρχον μέλος του γένους Canis . Κατοικεί στα βόρεια τμήματα της Ανατολικής Αφρικής και της Νότιας Αφρικής, από την ακτή Skeleton και το Εθνικό Πάρκο Etosha έως τα λιβάδια του Drakensberg.

Παραδόξως, το όμορφο τσακάλι, με την ατυχή φήμη του ως μικρός θηρευτής, είναι μονογαμικό και σχηματίζει έναν δια βίου δεσμό που διαρκεί για τα περίπου δεκατρία χρόνια ζωής του ή μέχρι το θάνατο του συντρόφου του. Έχει μια παρατεταμένη περίοδο ερωτοτροπίας και το ζευγάρι είναι μια συνεταιριστική και συγχρονισμένη ομάδα, που φροντίζει τα μικρά της, σημαδεύει και υπερασπίζεται το έδαφος και κυνηγά. Θα καλέσουν και θα απαντήσουν όταν χωριστούν. Είναι επίσης καλοί γονείς, μηρυκάζοντας τροφή για τα κουτάβια τους που κρύβονται σε πυκνά ή τα εγκαταλελειμμένα λαγούμια άλλων ειδών, συνήθως ορυκτερόποδων .

Ισοδύναμο με το κάλεσμα του λύκου στο βόρειο ημισφαίριο, το κάλεσμα του τσακαλιού μπορεί να ακουστεί στη σαβάνα ή την έρημο, ειδικά κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος όταν γίνεται όλο και πιο θορυβώδες, ενσαρκώνοντας την αφρικανική νύχτα.

Αναφέρεται ως επιδέξιος οπορτουνιστής, το μικρό (40 cm, 7-10 kg), τσακάλι με μαύρη ράχη ζει από την εξυπνάδα του. Αν και έχει διωχθεί αδίστακτα καθώς ο ζωικός και ο ανθρώπινος βιότοπος παραβιάζουν ο ένας τον άλλον, η επινοητικότητα και η προσαρμοστικότητα του έχουν εξασφαλίσει την αφθονία του. Εκτός από τη νίκη του επί του βασιλιά των θηρίων στη λαογραφία, έχει επίσης αναφερθεί από τους αγρότες ως ληστής και πειρατής. Στη φύση, ωστόσο, τα κόλπα και οι τακτικές του δεν υποκινούνται από κακία ή προδοσία. Είναι απλώς στρατηγικές για επιβίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...