Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

"Προοδευτικοί" και "συντηρητικοί"



Το ΠΑΣΟΚ, σοσιαλιστικό έστω στα χαρτιά κόμμα, έβαλε επισήμως τη χώρα στα μνημόνια. Οι ψηφοφόροι του το εγκατέλειψαν και πάνω από δέκα χρόνια μετά, πανηγυρίζει που πιάνει το 12%. Ένα κόμμα που κάτω από 30% δεν έπεφτε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα αριστερό έστω στα χαρτιά κόμμα, από το 3% έφτασε να γίνει κυβέρνηση γιατί υποσχέθηκε μια άλλη προσέγγιση της πολιτικής και αποτίναξη του ζυγού των μνημονίων. Όχι μόνο δεν το έκανε αλλά ουσιαστικά άσκησε πολύ σκληρή μνημονιακή πολιτική. Οι ψηφοφόροι που τον έκαναν κυβέρνηση, τον εγκατέλειψαν και τώρα θα είναι τρισευτυχισμένοι αν δε φτάσουν σε τίποτα μονοψήφια ποσοστά στην Κουμουνδούρου.

Η ΝΔ, δεξιό έστω στα χαρτιά κόμμα, κυρίως υπεύθυνο για την οικονομική κατάρρευση του 2010, με σκληρή μνημονιακή πολιτική επί Σαμαρά και πάντα προσανατολισμένο στο "δίκαιο" των δανειστών και των υψηλών κοινωνικών στρωμάτων. Το ποσοστό του δεν έπεσε κάτω από 20% και σήμερα διανύει τη δεύτερη τετραετία στη κυβέρνηση. 

Μόλις σας εξήγησα τη διαφορά μεταξύ "προοδευτικών" και "συντηρητικών" ψηφοφόρων. Οι πρώτοι δεν συγχωρούν, οι δεύτεροι θέλουν πάντα το κόμμα τους κοντά στην εξουσία.

Κάτι ακόμα. Το να είσαι πλούσιος και αριστερός δεν είναι παράλογο. Παράξενο μπορεί να είναι, παράλογο όμως όχι. Το να είσαι φτωχός και δεξιός, ε, είναι παράλογο. Παράξενο όχι, παράλογο ναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...