Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Το ένστικτο του αρχιτυμπανιστή

 


Έχετε ακούσει ποτέ ανθρώπους - τους ξέρετε και είμαι βέβαιος ότι τους έχετε συναντήσει- που γίνονται πραγματικά αποκρουστικοί γιατί το μόνο που κάνουν όλη την ώρα είναι να κάθονται και να μιλούν για τον εαυτό τους; Κι όλο κομπάζουν ατελείωτα...Αυτό ακριβώς είναι το άτομο που δεν μπόρεσε να τιθασεύσει το ένστικτο του αρχιτυμπανιστή(η επιθυμία να είμαστε πρώτοι, το κέντρο της προσοχής).

Όμως αυτή η ροπή προκαλεί κι άλλη ζημιά στη προσωπικότητα. Μερικές φορές σε κάνει να λες ψέματα για τις γνωριμίες σου. Υπάρχουν άνθρωποι που σπέρνουν διαδόσεις για την επιρροή που διαθέτουν. Στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν το ένστικτο του αρχιτυμπανιστή, πρέπει να ταυτιστούν με τους λεγόμενους επωνύμους. Κι αν δεν προσέξεις, θα σε κάνουν να πιστέψεις ότι γνωρίζουν κάποιους που τους είναι στην πραγματικότητα άγνωστοι. Τους ξέρουν καλά θα σου πουν. Παίρνουνε τσάι παρέα κλπ, κλπ. Οι άνθρωποι το παθαίνουν αυτό. 

Το άλλο κακό που προκαλεί είναι ότι αναγκάζει κάποιον αν επιδοθεί σε πράξεις που γίνονται με μοναδικό σκοπό να τραβήξουν την προσοχή. Οι εγκληματολόγοι μας λένε ότι μερικοί άνθρωποι οδηγούνται στο έγκλημα από το ένστικτο του αρχιτυμπανιστή. Νομίζουν ότι δεν τους προσέχουν αρκετά  όσοι βρίσκονται στα φυσιολογικά πλαίσια κοινωνικής συμπεριφοράς και στρέφονται στην αντικοινωνική συμπεριφορά για να τραβήξουν την προσοχή, να νιώσουν σπουδαίοι. Έτσι, αρπάζουν το όπλο και πριν το καταλάβουν ληστεύουν την τράπεζα, προσπαθώντας να βρουν αναγνώριση, να γίνουν κάποιοι. 

Και η μεγάλη τραγωδία της διεστραμμένης προσωπικότητας είναι το γεγονός ότι όταν αποτύχει κανείς να δαμάσει αυτό το ένστικτο, καταλήγει να προσπαθεί να υποβιβάσει τους άλλους προκειμένου να ανυψωθεί ο ίδιος.  Και όταν συμβαίνει αυτό, επιδίδεται στις πιο κακοήθεις πράξεις. Σπέρνει για τους ανθρώπους κακόβουλες, αισχρές και ψευδείς διαδόσεις, για να τους υποβιβάσει και να αναρριχηθεί ο ίδιος.

Μ.Λ.Κινγκ - Έχω ένα Όνειρο, εκδ. ΚΟΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...