Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Ύμνος διά το θέρος

 


Ευτυχώς που υπάρχουν και οι παραλίες και περνάει το καλοκαιράκι ευχάριστα. Γενικά το καλοκαίρι είναι πολύ ευχάριστο. Είναι η εποχή που μέχρι να σηκωθείς από το κρεβάτι και να πας να πλύνεις τα δόντια σου έχεις ιδρώσει σαν να έχεις τρέξει μαραθώνιο. Είναι η αποχή που με ευχαρίστηση αναπνέεις τον ανακυκλωμένο αέρα των κλιματιστικών και που η ζέστη βοηθά τα σκουπίδια να αναδύουν την υπέροχη μυρωδιά τους σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια. Οι παραλίες όμως, εεεε, εκεί είναι άλλο πράγμα! Εκεί πηγαίνεις και απολαμβάνεις την ομορφιά του καλοκαιριού. Ξαπλωμένος κάτω από τον ελαφρά καυτό ήλιο, ψήνεσαι σαν ζύμη κρέπας και περιμένεις να δεις αν τελικά η παραγγελία θα είναι για αλμυρή ή γλυκιά. Αλλά δε πειράζει γιατί αποζημιώνεσαι. Αποζημιώνεσαι από τη θαλασσινή αύρα, από τον ήχο του παφλασμού των κυμάτων, από τα κακομαθημένα πιτσιρίκια που ουρλιάζουν σαν δαιμονισμένα μαϊμούδια, από τις θειάδες που μιλάνε στο κινητό και φροντίζουν να μάθει όλη η παραλία τα οικογενειακά τους, η απίστευτη γκρίνια των τύπων από τις διπλανές ξαπλώστρες επειδή άργησαν αν τους φέρουν τους φρέντο τους και από άλλους τέτοιους φυσικούς ήχους. Αλλά έρχονται οι δροσιστικές βουτιές να τα σβήσουν όλα αυτά. Βάζεις τα πόδια σου στη καυτή άμμο ή στα πιο καυτά ακόμα βότσαλα και χοροπηδώντας σαν αναστενάρης φτάνεις στο νερό.

Εκεί τα πόδια σου ανακουφίζονται από την κάψα τους καθώς σβήνουν μέσα στο κρύο νερό της θάλασσας. Βουτάς ολόκληρος μέσα και παίρνεις μια ωραιότατη ψυχρολουσία η οποία κάνει και καλό στη ψυχική υγεία. Η δε επιδερμίδα απολαμβάνει όλα τα οφέλη του νερού, τους αλατιού του ιωδίου, των αντιηλιακών, των πάσης φύσεως κρεμών και ο ένας Θεός ξέρει τι άλλων συστατικών βρίσκονται στη θάλασσα καθώς μη ξεχνάτε ότι οι ηλικιωμένοι δε θα βγουν έξω να κάνουν την ανάγκη τους αφού δε προλαβαίνουν. Αλλά μετά...μετά είναι τα ορία. Αφού έχεις αλατιστεί και μαριναριστεί στη θάλασσα βγαίνει έξω για δεύτερο ψήσιμο, να ροδοκοκκινήσεις. Αφού λοιπόν πάρεις και το χρωματάκι, τα μαζεύεις και γυρνάς. Αλατισμένος, ηλιοκαμένος, αλειμμένος με αντιηλιακά και κρέμες για το κάψιμο, έρχεται και ο ιδρώτας αφού ακόμα κάνει ζέστη την ώρα που γυρνάς για να φτιάξει μια υπέροχη κρούστα στο καλοψημένο σου κορμί. Δημιουργεί δε τις συνθήκες τις απαραίτητες ώστε να έχεις και μια θεσπέσια φαγούρα σε όλο σου το σώμα ώστε να μην μπορείς να σταθείς πουθενά. Ε, τέλος πάντων, γυρνάς σπίτι, στην πεζή πραγματικότητα, κάνεις ένα ντους, τρως επτά γύρους και δυο μπριζόλες μαζί με πατάτες, τζατζίκι και άλλα παρελκόμενα και μετά πέφτεις και κοιμάσαι. Η ζέστη σε αγκαλιάζει και σε κάνει να ιδρώνεις, ιδρώτας ενισχυμένος από τα μπαχαρικά και τις οσμές αυτών που έφαγες, μέχρι την άλλη μέρα το πρωί που ευτυχώς θα σηκωθείς για να πας στη παραλία και να κάνεις ένα δροσερό μπανάκι που είναι και το πιο όμορφο κομμάτι της υπέροχης εποχής που ονομάζεται καλοκαίρι.  

υ.γ. Όσοι θιχτήκατε ή θεωρήσατε πως υπάρχει κάποια σοβαρότητα στο παραπάνω κείμενο να πάτε να κάνετε καμιά βουτιά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...