Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

Η μαγιά των ηλιθίων

 


Δυο εγκλήματα, διαφορετικά μεταξύ τους αλλά εξόχως αποκαλυπτικά για την ηλιθιότητα που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Προσέξτε, όχι κακία, ηλιθιότητα. Ο κακός κάνει ή λέει κάτι κακό με σκοπό το κέρδος του. Ο ηλίθιος κάνει ή λέει κάτι κακό ακόμα κι αν δεν έχει κέρδος από αυτό ή ακόμα κι αν έχει ζημία. Πάμε λοιπόν.

Άλκης Καμπανός. Δολοφονήθηκε γιατί υποστήριζε τον Άρη και έπεσε πάνω σε οπαδούς του ΠΑΟΚ που είχαν βγει να κυνηγήσουν "εχθρούς". Η ζωή του ανθρώπου κάτω από τη σημαία της ομάδας. Ιδεολογικοποίηση ενός αθλητικού σωματείου. Η αποθέωση της βλακείας. Ο ορισμός της κενότητας. Οι επιτυχίες της ομάδας δε μας προσφέρουν χαρά, αυτό είναι το φυσιολογικό, αλλά γεμίζουν τα κενά της ζωής μας. Δε περιορίζεται στη Θεσσαλονίκη φυσικά αυτό. Το έχουμε δει κι αλλού. Και όμως - για όποιον δε θυμάται- υπήρξαν υποστηρικτές των δραστών. Και αυτών και άλλων παλαιότερα. Ακόμα και σε τηλεοπτικές εκπομπές τα βλέπαμε. Μισούμα ανθρώπους όχι για κάποιον σοβαρό λόγο αλλά για την ομάδα που υποστηρίζουν. Αν αυτό δεν είναι αποτυχία της παιδείας  και της κοινωνίας όλης τότε δε ξέρω ποιο είναι.

Άννα. Τρανς γυναίκα από τη Κούβα. Δολοφονήθηκε αγριότατα στο διαμέρισμά της. Τον ένοχο δεν τον ξέρουμε. Κάποιοι βρήκαν ευκαιρία για πολιτικοποίηση. "Έδειξαν" χριστιανούς οικογενειάρχες, νοικοκύρηδες πολίτες, υποταγμένους και συμβιβασμένους σε αντιδιαστολή με αυτούς τους καταπληκτικούς αγωνιστές προφανώς, και άρα υπαίτιους για έναν φόνο του οποίου τα κίνητρα δε ξέρουμε αφού δε γνωρίζουμε το δράστη. Όταν βρεθεί, ελπίζω πως δε θα σφυρίξουν αδιάφορα αν δε ταιριάζει στο αφήγημά τους. Και δώστου διαδηλώσεις για να δείξουμε ότι άξια μπήκαμε στη Βουλή. Από την άλλη, στα ακροδεξιά μετερίζια, μηνύματα μίσους για έναν άνθρωπο που κατασφάχτηκε και ένα απίστευτο πανηγύρι χαράς πάνω από ένα κατακρεουργημένο πτώμα. Γιατί; Ποιον από αυτούς είχε πειράξει; Κανέναν. Απλά μίσος για το μίσος. 

Τώρα όλες αυτές οι ορδές των ηλιθίων δεν είναι τόσοι πολλοί όσο φαίνονται ή όσοι νομίζουν ότι είναι οι ίδιοι. Αλλά είναι μια μαγιά που θα κάνει το υπόλοιπο αλεύρι να φουσκώσει. Μόνο που αυτή η μαγιά δε το φουσκώνει μόνο το αλεύρι αλλά το δηλητηριάζει κιόλας.

Και οι πολλοί; Είτε μένουν αμέτοχοι, είτε σιγά σιγά, παρασυρόμενοι από τις τύπου role playing game συγκρούσεις, αρχίζουν σιγά σιγά να διαλέγουν μεριές. Η ηλιθιότητα πάντα στο τέλος θριαμβεύει. Και έρχεται από ένα σωρό μεριές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακόνισσες λοιπόν!

  Φυσικά και η χειροτονία διακόνισσας από τον Ζιμπάμπουε Σεραφείμ ξεσήκωσε αντιδράσεις από τους "φύλακες της ορθόδοξης παράδοσης"....