Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Γάμος και έρωτας

 


«Ποτέ να μη μιλάς(σσ: στη σύζυγό σου) με πεζό τρόπο, αλλά με φιλοφροσύνη, με τιμή, με αγάπη πολλή. Να την τιμάς, και δεν θα βρεθεί στην ανάγκη να ζητήσει την τιμή από τους άλλους. Να την προτιμάς από όλους για όλα, για την ομορφιά, για την σύνεση της, και να την επαινείς. Να κάνεις φανερό ότι σε αρέσει η συντροφιά της και ότι προτιμάς να μένεις στο σπίτι για να είσαι μαζί της, από το να βγαίνεις στην αγορά. Από όλους τους φίλους να την προτιμάς, και από τα παιδιά που σου χάρισε ακόμα, κι αυτά εξ αιτίας της να τα αγαπάς». -Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος


Από το παραπάνω απόσπασμα  θα σχολιάσω αρχικά τη τελευταία φράση. Άλλωστε τα παραπάνω μπορεί να τα καταλάβει ο καθένας. Είναι γεγονός πως αυτό που λέει ο αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος είναι απόλυτα λογικό. Αντίθετα με τη μάνα που είχε τα παιδιά της εννέα μήνες στη κοιλιά της δημιουργώντας αυτόν τον αξιοθαύμαστο δεσμό, ο πατέρας δε συνδέεται με τα παιδιά του παρά μόνο μέσω της γυναίκας του. Γι' αυτό και η αγάπη προς τα παιδιά του έχει ως αφετηρία την αγάπη προς τη γυναίκα του. Αν δεν αγαπά αυτή δεν αγαπά πραγματικά και τα παιδιά του. Αν τη παρακάμπτει σε αυτή τη σειρά δημιουργείται κενό στη λειτουργία της οικογένειας. Στην πραγματικότητα δε μιλάμε για περισσότερη ή λιγότερη αγάπη προς το ένα ή το άλλο μέλος της οικογένειας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει μια γυναίκα από το να αφοσιωθεί στα παιδιά της παραμερίζοντας τον σύζυγό της ή κάτι πιο καταστροφικό από το να προσκολληθεί ο σύζυγός στη γυναίκα του εις βάρος των παιδιών του.

Όταν δε μιλάμε για αγάπη δε μιλάμε ούτε για ψυχολογική εξάρτηση ούτε για προσπάθεια να δικαιολογήσει και όχι να διορθώσει τα αδύνατα σημεία ο ένας του άλλου. Αν ο σύζυγος δικαιολογεί συνεχώς τον κακό χαρακτήρα ή τα όποια ελαττώματα της συζύγου ή αυτή των παιδιών ή του συζύγου της(πιο σπάνιο το τελευταίο) δημιουργείται μια άκρως νοσηρή κατάσταση εντός του σπιτιού, η οποία αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε συγκρουσιακές καταστάσεις. 

Να δούμε λίγο και την αγάπη του συζύγου προς την σύζυγο όπως την περιγράφει στο μεγαλύτερο μέρος του αποσπάσματος ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Δε μιλάμε για την αγάπη όπως την εννοούμε στη σύγχρονη εποχή, ως δηλαδή ένα ήπιο, νερόβραστο συναίσθημα που αντικαθιστά το πάθος που σβήνει. Ο άγιος Ιωάννης συμβουλεύει πως να μείνει ζωντανός ο έρωτας, αυτός που ωθεί στη πρώτη γνωριμία του ζευγαριού. Αλίμονο στο ζευγάρι που θα αφήσει να γίνουν μοναδικά θέματα συζητήσεως οι λογαριασμοί, οι παιδικές ασθένειες, οι βαθμοί στο σχολείο και άλλα...ρομαντικά.

Ο γάμος, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν πολλοί δεν έχει να κάνει με το...δέσιμο του γαϊδάρου αλλά με τον συνεχή αγώνα, όμορφο αγώνα, να διατηρηθεί ο έρωτας, το ενδιαφέρον και η ζωντάνια σε μια μακροχρόνια σχέση η οποία φυσικά αντιμετωπίζει πολλά χτυπήματα λόγω της καθημερινότητας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...