Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΑΠΟ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ 2007 ΣΤΟ 68% ΤΟ 2022

 


https://xristianiki.gr/%cf%84%cf%81%ce%af%cf%84%ce%bf-%cf%87%ce%b1%ce%bc%ce%b7%ce%bb%cf%8c%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5-%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac-%ce%ba%ce%b5%cf%86%ce%b1%ce%bb/

Μόλις στο 68% του μέσου όρου και 3ο χαμηλότερο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από Βουλγαρία και Σλοβακία ήταν κατά το 2022 το κατά κεφαλήν Ακαθόριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) σε μονάδες αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που παρουσιάζει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Τούτο σημαίνει ότι ακόμα και αν σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα των Ελλήνων φαίνονται σχετικά υψηλά, εξανεμίζονται από το κόστος ζωής σε σχέση με άλλες χώρες και ιδίως σε σειρά πρώην χωρών του ανατολικού συνασπισμού, όπως η Ρουμανία, η Σλοβενία και η Κροατία στα Βαλκάνια, η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες.         


Η καταστροφή και η εξαθλίωση που επήλθε λόγω της αποκαλούμενης “εσωτερικής υποτίμησης” των Μνημονίων φαίνεται από το γεγονός ότι το έτος 2007, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης έφτανε το 95% του μέσου όρου της Ε.Ε., για να κατρακυλήσει στο 75% το 2011 και να συνεχίσει την πτώση του στη συνέχεια.


Η συλλογική εξαθλίωση συνοδεύεται και από την εκτόξευση των ανισοτήτων, ως συνέπεια και των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 750 ευρώ, από το 4,7% του συνόλου το 2008, έφτασαν στο 12,7% το 2018.


Στο ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ επισημαίνεται ότι η υψηλή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι και μια από τις αιτίες της εικόνας αυτής, δεδομένου ότι “Σχεδόν το 40% των φορολογουμένων στην Ελλάδα δηλώνει ότι ζει με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα καθαρά…” Παράλληλα όμως και αυτή η παλαιά παθογένεια συντηρείται από την εξοντωτική φορολόγηση που έχουν επιβάλει οι μνημονιακές υποχρεώσεις ακόμα και στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, αλλά και μέσω του ΦΠΑ.


Διαπιστώνεται στο ρεπορτάζ ότι “η παραγωγή και τα εισοδήματα στην Ελλάδα, παρά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν επέστρεψαν στα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα”. Μόνο που “έξοδος από τα μνημόνια” ουδέποτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι την πληρωμή του επαχθούς, απεχθούς και δυσβάστακτου δημόσιου χρέους, για την οποία θα απαιτηθούν δυσβάστακτα πλεονάσματα, με περισσότερους φόρους και μειωμένες στο ελάχιστο παροχές επί δεκαετίες.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 26.3.2023 Δήμητρα Μανιφάβα: Χαμηλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, υψηλά η φοροδιαφυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αιρετικός

  Είχα διαβάσει κάπου πως κάποιος γέροντας ή άγιος έλεγε πως μπορούμε τα πάντα να ανεχόμαστε χωρίς να απαντούμε εκτός από το να μας πουν αιρ...