Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Σφένδαμος,ο βασιλιάς των δένδρων-Ένας ινδιάνικος μύθος

https://nativeamericatoday.com/the-maple-chief-of-all-trees/

Του Doug George-Kanentiio

Όταν ο Δημιουργός Sonkweiiateson των Mohawk φύτεψε τα δέντρα του κόσμου, αποφασίστηκε να γίνει ο Wahta - ο Σφένδαμος - ο αρχηγός όλων των δέντρων. Όχι μόνο ο σφένδαμος θα μετέφερε τα λόγια των ανθρώπων στους συγγενείς του, αλλά σε αυτό το είδος δόθηκε κι ένα άλλο έργο. Σε αυτό το μέρος του κόσμου, οι χειμερινοί μήνες μπορεί να είναι μακροί και κρύοι, η γη καλύπτεται από βαριά στρώματα χιονιού που καθιστούν δύσκολη την συγκέντρωση φαγητού και αναγκάζουν τους Mohawk να μένουν κοντά στις φωτιές του κοινοτικού οικήματός τους(longhouse).

Ο Δημιουργός παρατήρησε ότι οι άνθρωποι θα ασθενούσαν λόγω έλλειψης φρέσκου φαγητού και τα πνεύματα τους θα κουράζονταν καθώς περίμεναν την άνοιξη. Αποφάσισε να μιλήσει με το Σφένδαμο και να δει αν θα μπορούσε να γίνει κάτι. Αποφασίστηκε ότι ο σφένδαμνος θα επέτρεπε να ληφθεί ο χυμός του, το αίμα του, να μετατραπεί σε ποτό, που θα αναπληρώσει το σώμα και θα ανυψώσει την ψυχή. Έτσι έγινε: ο Δημιουργός έδειξε στους ανθρώπους πώς να πάρουν ένα κοίλο κλαδί σουμάκ και να το τοποθετήσουν σε ένα σφένδαμο και στη συνέχεια να πιουν το καθαρό σιρόπι που ρέει από το σωλήνα. Οι άνθρωποι ήταν χαρούμενοι και ευχαρίστησαν τον Δημιουργό.


Έτσι λοιπόν, ο Δημιουργός έπρεπε να αφήσει αυτήν τη γη για να ταξιδέψει σε άλλους κόσμους και να ασχοληθεί μαζί τους . Έφυγε για πολύ καιρό. Μια μέρα επέστρεψε για να δει πώς ήταν οι άνθρωποι. Ήταν τις τελευταίες μέρες του χειμώνα, αλλά όταν ήρθε στα κοινοτικά σπίτια, δεν είδε καπνό να βγαίνει από τις εστίες. Κανονικά θα τον υποδεχόταν τα σκυλιά του χωριού, αλλά έλειπαν. Όταν μπήκε στα κοινοτικά σπίτια υπήρχαν μόνο κρύες στάχτες και πάνω του στα δοκάρια κρεμασμένα τρόφιμα που δεν είχαν φαγωθεί. Αναρωτήθηκε τι συνέβαινε. Όταν έφυγε από το longhouse, είδε πολλά ίχνη ανθρώπων και σκύλων που οδηγούσαν μακριά από το χωριό προς ένα δάσος από σφενδάμους. Ακολούθησε τα ίχνη μέχρι να μπει στο άλσος και εκεί είδε τους ανθρώπους ξαπλωμένους  στο έδαφος.

Ήταν βουτηγμένοι στο σιρόπι σφενδάμου. Είχαν πάρει τους σωλήνες σουμάκ, τους έβαλαν στα δέντρα και ήπιαν τόσο πολύ που δεν μπορούσαν να αντέξουν άλλο και έπεσαν στο έδαφος.


Υπάρχουν πάνω από 100 είδη δέντρων σφενδάμου, που κοσμούν τοπία σε όλο τον κόσμο. Τα δέντρα που μπορούν να δώσουν χυμό περιλαμβάνουν: τον σακχαρώδη  , τον μαύρο,τον κόκκινο, τον σακχαροφόρο σφένδαμο και τον σφένδαμο της Μανιτόμπα
. Ο σακχαρώδης σφένδαμος αποδίδει την περισσότερη ζάχαρη ανά γαλόνι χυμού. (Φωτογραφική πίστωση: Νηπιαγωγείο Tennessee Wholesale )


Οι σφένδαμοι τρυπιούνται με ειδικά στόμια για να συλλέξουν το χυμό τους, και η υψηλότερη συγκέντρωση ζάχαρης βρίσκεται στους ζαχαρώδεις σφενδάμους . Γενικά, η αναλογία χυμού προς σιρόπι είναι 40 προς 1 (40 γαλόνια χυμού αποδίδουν ένα γαλόνι σιροπιού). (Φωτογραφία: Northern Woodlands )

Ο Δημιουργός είδε ότι ακόμη και τα σκυλιά είχαν πιει το σιρόπι, αντιγράφοντας τη συμπεριφορά των ανθρώπων, ήπιαν το σιρόπι και ξάπλωσαν εκεί ανάσκελα  με τα πόδια τους στραμμένα στον ουρανό. Αυτό δεν ήταν καλό. Ο Δημιουργός ξύπνησε τους ανθρώπους από το λήθαργό τους και τους είπε ότι δεν θα μπορούσαν πλέον να πίνουν το σιρόπι απευθείας από το δέντρο. Θα έπρεπε να δουλεύουν γι' αυτό, οπότε τους έδειξε πώς να πάρουν το χυμό, να το βάλουν σε ένα δοχείο και να το φέρουν σχεδόν σε σημείο βρασμού μέχρι, μετά από πολλές ώρες, να πάρουν σιρόπι και, μετά από περισσότερη δουλειά, ζάχαρη σφενδάμου. Ενώ και ο χυμός σφενδάμου και το σιρόπι θα παρέμεναν ένα εξαιρετικό φάρμακο για τους ανθρώπους, δεν θα έπρεπε να το θεωρούν δεδομένο.

Τους  έδειξε επίσης πώς να μιλούν στους σφενδάμους, και μετά σε όλα τα δέντρα. Θα παρακολουθούσαν προσεκτικά τον σφένδαμο μέχρι να ξυπνήσει του και θα μαζεύονταν για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στο Wahta για το υπέροχο δώρο του προτού βυθίσουν κάνουλες στα δέντρα. Μόλις τέλειωνε η συγκομιδή σιροπιού θα μαζεύονταν ξανά και θα ευχαριστούσαν τον Δημιουργό και τον Wahta για αυτό το υπέροχο ποτό. Εάν το έκαναν αυτό, τότε ο σφένδαμνος θα έδινε το ζωτικό αίμα του στους ανθρώπους. σε περίπτωση αποτυχίας, οι σφένδαμοι θα έφευγαν μια μέρα από τη γη.

Μέχρι σήμερα, οι Mohawk, οι εφευρέτες του σιροπιού σφενδάμου και της ζάχαρης σφενδάμου, μαζεύονται στο longhouse για να τιμήσουν τον Wahta ευχαριστώντας τον. Στις όχθες των ποταμών Nihahnawa: te (Raquette) και Kaniatarowanenneh (St. Lawrence) μπορείτε ακόμα να ακούσετε τους Mohawks να υψώνουν τις φωνές τους τραγουδώντας  και να χτυπούν τα πόδια τους χορεύοντας  καθώς γιορτάζουν την άφιξη της άνοιξης και την αρχή της νέας ζωής στη Iethi: nistenha Ohnontsia - Μητέρα Γη μας.

4 σχόλια:

  1. Απο τα ομορφότερα δέντρα θα έλεγα αν και ποτέ δεν έχω δει άσχημο δέντρο.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάθε είδος έχει την ομορφιά του, δεν μπορώ να ξεχωρίσω αυτό ή εκείνο. Η φύση έχει τόση ομορφιά που ο κόσμος αν κατάφερνε να την δει είμαι σίγουρος ότι η ζωή στην γη θα ήταν αλλιώς.
      Π

      Διαγραφή

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...