Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Στην Αφρική

http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/diafora-2/2931-i-thea-tou-theoy-mesa-apo-tin-afrikaniki-fysi

Μητροπολίτη Κένυας Μακαρίου



Είναι συγκλονιστικό το γεγονός αυτό που δεν πρέπει να περάσει χωρίς να γίνει οποιοσδήποτε σχολιασμός.

Οι συνεχείς μετακινήσεις μου με βρίσκουν σε μια κατάσταση απορίας, ενθουσιασμού ακόμα και έκστασης, αφού μπροστά μου προβάλλουν εναλλασσόμενες ατμοσφαιρικές κλιματολογικές και φυσικές παραστάσεις.

Καμιά φορά την ίδια μέρα. Και εδώ είναι που γίνεται η σύγκριση και γεννιέται προβληματισμός.

Πώς πράγματι ο Κτίστης και Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου έβαλε όλη τη δύναμη της Σοφίας Του και κατασκεύασε αυτό τον τόσο όμορφο κόσμο για μας τους ανθρώπους Του που τα απολαμβάνουμε όλα και τα δεχόμαστε ως μια ξεχωριστή ευλογία και ευεργεσία.



Η φύση είναι απλησίαστη, τεράστια, ατελείωτη, φανταστική από την ώρα που ανατέλλει ο ήλιος μέχρι και τη δύση του.

Αυτό το πανέμορφο και ανεπανάληπτο σκηνικό απόλαυσα αυτές τις μέρες, αφού έπρεπε να επισκεφθώ τόπους που καμιά φορά διερωτήθηκα αν θα τα κατάφερνα, καθώς είναι απομακρυσμένα μέρη, ίσως και ξεχασμένα.

Έπρεπε όμως να δώσω το παρών μου, γιατί οι πιστοί μας αναμένουν πάντα τον Επίσκοπό τους για να ευλογηθούν και να ακούσουν λόγους παρηγοριάς και στήριξης. Αυτό φυσικά φαίνεται μέσα από την απλότητα και τη θυσιαστική πορεία του κάθε πλάσματος που δέχεται τις ευεργεσίες και τη μεγάλη αγάπη του Θεού προς αυτόν.

Έτσι, μετά την έρημο, στο πρόγραμμά μου έπρεπε να επισκεφθώ τις απομακρυσμένες αυτές περιοχές, όπου πραγματικά για να χρησιμοποιήσω τη λαϊκή φράση «η φύση οργιάζει».

Και εξηγούμαι. Εκεί που ήμουν την περασμένη εβδομάδα, η ξηρασία ταλαιπωρούσε τους δυστυχισμένους κατοίκους των περιοχών αυτών σε τέτοιο βαθμό, αφού πεινούσαν και διψούσαν κι ακόμα άλλοι έχαναν τη ζωή τους.

Το σκηνικό τώρα αλλάζει. Μπροστά μας προβάλλουν τεράστιες εκτάσεις δασών και καταπράσινα βουνά, που πραγματικά φέρνουν στον νου του ανθρώπου μια αρμονική ενότητα και τούτο βοηθά ακόμα περισσότερο στη σχέση ανθρώπου και Θεού, αφού όλα όσο βλέπουμε γύρω μας τ’ αγγίζουμε και τα απολαμβάνουμε είναι συνέπεια της άκρας αγάπης και συγκατάβασης του Θεού προς τον άνθρωπο.

Ο πλούτος αυτός της φύσης ενισχύει, οπωσδήποτε, αισθητικά και εσωτερικά και εμπλουτίζει την ψυχή του ανθρώπου με αισθήματα και εμπειρίες αφού όλος αυτός ο κόσμος φανερώνει την κίνηση του ουρανού προς τη γη, έτσι ώστε να ολοκληρώνεται η αγάπη του Θεού, Αυτού του Δημιουργού «των άνω και των κάτω».

Αυτός ο τόσο πλούσιος φυσικός κόσμος περικλείει όλο το μυστήριο, τη σοφία και το κάλλος του Θεού Δημιουργού. Δεν χορταίνει κανείς να βλέπει όλο αυτό το τοπίο που μέσα – μέσα περιλαμβάνει έργα που σχετίζονται με το Άγιο Θυσιαστήριο.

Έτσι, ξεκινήσαμε να επισκεφθούμε σ’ αυτή την τόσο πλούσια τροπική βλάστηση τα έργα που σε λίγο θα είναι έτοιμα για να τελείται η αναίμακτη θυσία.

Εδώ, σ’ αυτούς τους χώρους, που ετοιμάζονται με τόση επιμέλεια, θα ακούγονται, στις διάφορες διαλέκτους, οι ύμνοι της Εκκλησίας μας, των ιερών μας ακολουθιών, ό που θα ρέει η Θεία Χάρις, για να ξεκουράζει τις κουρασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές των Αφρικανών αδελφών μας.

Χαρά και ευωδία μυστική θα μεσουρανούν και θα πλουτίζονται οι ψυχές των ανθρώπων του Θεού με μια ουσιαστική και ζωοπάροχη παρουσία και πνευματική καρποφορία και ανακούφιση.

Με αυτό τον τρόπο, ο Δημιουργός και Κτίστης του σύμπαντος κόσμου, θα εργαστεί για να βγει η ψυχή από το άγχος, την άγνοια και την αμαρτία και θα ετοιμαστεί για βαθύ πνευματικό καθάρισμα διαχρονικά και χωρίς επιστροφή.

Αποκορύφωμα όλης αυτής της ξενάγησης ήταν η τέλεση της Θείας Λειτουργίας, μαζί με τους ιερείς της περιοχής, μέσα σ’ ένα κατανυκτικό και μυστικό ρυθμό των ύμνων της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πολιτισμοί

 Ακολουθεί μια κάπως αντιδημοφιλής άποψη. όχι, οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας κλπ δεν ήταν κάποιου είδους προ Χριστού ...