Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Η ιστορία του Ελεσμπάαν, Βασιλέως της Αιθιοπίας.

 


https://anastasiosk.blogspot.com/2023/10/blog-post_833.html#more

Ο Ελεσμπάαν (Elesbaan/Kaleb) ήταν ο Αυτοκράτορας της σημερινής Αιθιοπίας και έζησε όταν την Αραβία κυβερνούσε ο Ντουνάαν (Dunaan), απηνής διώκτης των Χριστιανών. Ο ευσεβής Ελεσμπάαν δεν μπορούσε να ανεχθεί στο γειτονικό βασίλειο να σφαγιάζονται όσοι πίστευαν στον Χριστό. Κήρυξε τον πόλεμο στο Ντουνάαν, αλλά η πρώτη του στρατιωτική εκστρατεία δεν ήταν επιτυχής.


Θέλοντας να μάθει τον λόγο της ήττας του, ο Ελεσμπάαν επισκέφτηκε έναν φημισμένο ερημίτη που ονομαζόταν Ζήνων. Ο ερημίτης αποκάλυψε στον Αυτοκράτορα ότι είχε ενεργήσει με τρόπο άδικο παρασυρόμενος από την επιθυμία του να εκδικηθεί τον Ντουνάαν, διότι ο Κύριος είπε: «Η εκδίκηση είναι δική μου, Εγώ θα ανταποδώσω!» (Εβραίους 10:30).


Ο άγιος ασκητής παρότρυνε τον Ελεσμπάαν να υποσχεθεί ότι θα αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του στον Θεό, αν ήθελε να ξεφύγει από την οργή Του για την εκδίκησή του, και τότε θα νικούσε τον Ντουνάαν. Ο Ελεσμπάαν έκανε αυτόν τον όρκο στον Κύριο και το 520 αυτός και ο στρατός του αντιμετώπισαν τον εχθρό.


Αυτή τη φορά, νίκησε, αιχμαλώτισε και εκτέλεσε τον Ντουνάαν. Σύμφωνα με το Ρωμαϊκό Μαρτυρολόγιο, αφού ο Ελεσμπάαν νίκησε τους εχθρούς του Χριστού, έστειλε το βασιλικό του διάδημα στην Ιερουσαλήμ για να κρεμαστεί κοντά στον Ζωοδόχο Τάφο του Χριστού, επί αυτοκράτορα Ιουστίνου.

Μετά τη νίκη του, ο Ελεσμπάαν κράτησε τον λόγο του και παραιτήθηκε από το θρόνο του Αυτοκράτορα, απομονώνοντας τον εαυτό του σε ένα μοναστήρι. Τα επόμενα χρόνια έζησε μια ζωή αυστηρής νηστείας και ασκητικότητας. Εκοιμήθη εν Κυρίω το έτος 553. Η μνήμη του τιμάται την 24η Οκτωβρίου.


Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...