Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

ΙΑ Ματθαίου- Προφήτη Ζαχαρία

 


O προφήτης Ζαχαρίας, του οποίου τη μνήμη γιορτάζουμε σήμερα, ήταν ο πατέρας του Ιωάννη του Βαπτιστή και αρχιερέας στο Ναό του Σολομώντος. Δεν πρέπει να τον μπερδεύουμε με τον άλλο προφήτη Ζαχαρία τον ενδέκατο στη σειρά των λεγόμενων μικρών προφητών της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο προφήτης και αρχιερέας Ζαχαρίας και η σύζυγός του Ελισάβετ, ήταν άτεκνοι και τα χρόνια είχαν πια περάσει. Όταν ήταν εφημέριος του Ναού και εισήλθε στα άγια των αγίων για να θυμιάσει, εμφανίστηκε μπροστά του ο αρχάγγελος Γαβριήλ και του ανήγγειλε πως η γυναίκα του θα γεννήσει γιο και θα τον ονομάσουν Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε αυτή τη χαρμόσυνη είδηση και έμεινε κωφάλαλος μέχρι που γεννήθηκε ο γιος του, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής.

Ο Ζαχαρίας μετά τη γέννηση του Χριστού, κήρυττε πως η Μαρία είναι πράγματι Θεοτόκος, πως γέννησε δηλαδή τον Θεό, και πως παρέμεινε Παρθένος μετά τον τοκετό και μάλιστα όρισε να στέκεται στη θέση όπου στέκονταν οι παρθένες γυναίκες στο Ναό. Ξεσήκωσε έτσι την οργή των Εβραίων, οι οποίοι τον κατέδωσαν στον Ηρώδη, όταν κατά τη σφαγή των βρεφών φυγάδευσε τη γυναίκα του Ελισσάβετ και τον δυόμιση χρονών γιο του Ιωάννη. Τον κατεδίωξαν και τον φόνευσαν μέσα στο ναό, στο σημείο που είχε ορίσει να στέκεται η Παναγία. Το αίμα του κύλησε μέχρι το θυσιαστήριο και η δολοφονία του μόλυνε τον Ναό της Ιερουσαλήμ. Από τότε οι ιερείς του ναού στερήθηκαν το χάρισμα της προφητείας, έπαψαν να έχουν οπτασίες αγγέλων και δεν μπορούσαν πια να ρωτούν το άμφιο του Ααρών ώστε να διασαφηνίζουν τα δυσνόητα σημεία της Αγίας Γραφής. Όλα αυτά ήταν σημάδια της επικείμενης κατάργησης της λατρείας και του Νόμου.

Ο προφήτης Ζαχαρίας ήταν άνθρωπος δίκαιος, ευσεβής και ακολουθούσε τις εντολές του Θεού. Γι' αυτό και του δόθηκε το δώρο της απόκτησης ενός γιου, του Ιωάννη του Βαπτιστή και γι' αυτό ο φόνος του είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί η χάρη του Θεού από τους ιερείς του Ισραήλ. Ο βίος του μπορεί πολλά να μας διδάξει σήμερα, που δύσκολα ακολουθούμε τον δρόμο της αγάπης και της συγχώρεσης που μας δίδαξε ο Χριστός, ενώ εύκολα κοιτάμε να εξοντώσουμε όλους όσους θεωρούμε πως δεν συμβαδίζουν και δεν συμφωνούν με τις δικές μας απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αδυναμία αντίληψης

  Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί το μυαλό κάποιου που σκοτώνει τη σύζυγό του(φίλη του, αρραβωνιαστικιά του κλπ κλπ) επειδή τον παράτησ...