Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Καμιά φορά

 


Γυρίζω καμιά φορά πίσω στα παλιά. Τα ξανασκέφτομαι. Ανθρώπους, καταστάσεις, επιλογές, αποφάσεις, παραλείψεις. Τα κοιτάζω με μια κάποια μελαγχολία, με κάποια δόση μετάνοιας κάποια από αυτά. Δεν αναρωτιέμαι τι θα γινόταν αν τα έκανα αλλιώς, είμαι σίγουρος ότι πάλι θα βρισκόμουν στην ίδια κατάσταση ακόμα κι αν είχα πάρει ακριβώς τις αντίθετες αποφάσεις. Ξέρετε, γνώρισα κάποιους  εξαιρετικούς ανθρώπους με τους οποίους τελικά δε κράτησα επαφή. Χαθήκαμε. Αλλά έτσι είναι αυτά. Γνωρίζεις ανθρώπους αξιόλογους, έχεις μια κάποια σχέση μαζί τους και μετά τους χάνεις για τον Α ή Β λόγο. Δεν έχει σημασία. Έτσι είναι η ζωή. Τι μένει στο τέλος; Δεν έχω ιδέα. Μπορεί και τίποτα. Μπορεί και πολλά.  

14 σχόλια:

  1. Οι περισσοτεροι απο εμας μπορει να γνωρισαμε εξαιρετικους ανθρωπους που λογω συγκυριων τους χασαμε στη πορεια! Προσωπικα ειχα γνωρισει στο στρατο 2 εξαιρετικους ανθρωπους με τους οποιους χαθηκα στη πορεια λογω προβληματων και υποχρεωσεων χωρις ποτε να ειχε γινει η παραμικρη παρεξηγηση και διακπληκτισμος μαζι τους! Αρκετοι ανθρωποι που γνωρισα στη πορεια της ζωης μου με πληγωσανε αλλα και εγω δε συμπεριφερθηκα ανιδιοτελως απεναντι τους λογω του οτι αναζητουσα να εκπληρωσω "φυσικες" επιθυμιες που δεν εκπληρωθηκαν εν τελει και λειτουργησαν μεσα μου ως απωθημενα τα οποια μου εδειξαν τελικα τη σκοτεινη πλευρα του χαρακτηρα μου! Τελικα εμεινα με πολυ λιγους φιλους με τους οποιους καταντησα να εχω μονο τηλεφωνικη επαφη! Καθως περπατας το μονοπατι σου καποιοι συνοδοιποροι αποχωρουν και μπορει να παρουσιαστουν καινουργιοι συνοδοιποροι στη θεση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παντως γενικα αμα ο ανθρωπος εχει εντονη την αισθηση του ρομαντισμου μεσα του εχει και την ταση να αναπολει γενικα το παρελθον του! Το προβλημα ομως ειναι οτι ολοι οι ρομαντικοι ανθρωποι ειναι και ευαισθητοι! η ευαισθησια πολλες φορες σε κανει να στεναχωριεσαι για καποια πραγματα και καταστασεις! Οταν σε καταβαλει η στεναχωρια μεσα σου στο γυρναει αλλου! Ολα ειναι μια αλυσιδα γεγονοτων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πολλές φορές στεναχωριέσαι χωρίς καν να υπάρχει λόγος όταν είσαι σε αυτή τη κατηγορία ανθρώπων.

      Διαγραφή
    2. Ηθελα να επισημανω παντως οτι η στεναχωρια, η απογοητευση οπως και ο φοβος η και ο θυμος ειναι λαθος συμβουλοι στη ληψη αποφασεων για τη πορεια της ζωης μας!

      Διαγραφή
    3. Η ευαισθησία έχω την αίσθηση ότι δε σε κάνει αδύναμο με την έννοια ότι θα σε πνίξει η θλίψη και η απογοήτευση ντε και καλά ώστε να χάσεις το δρόμο να το πω έτσι. Μπορεί να σε κάνει να λυπάσαι βαθιά για καταστάσεις όμως δε σημαίνει ότι θα σε στείλει σε άλλα μονοπάτια κιόλας. Ούτε πιστεύω ο ρομαντισμός και η ευαισθησία είναι απαραίτητο να σε βάλουν να νοσταλγείς το παρελθόν σε βαθμό που να χάσεις το παρόν, μπορεί αλλά όχι απαραίτητα, εξαρτάται από τον άνθρωπο. Τάσεις έχουμε για πολλά πράγματα δε σημαίνει ότι πέφτουμε και μέσα.
      Επίσης, λάθη ακόμα και πιθανόν μεγάλα λάθη θα συμβούν στη ζωή είτε είσαι ρομαντικός μέσα σου, είτε είσαι μπετόν αρμέ, αναίσθητος πχ. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να ισορροπήσουν μέσα τους και πέφτουν στην απελπισία, το πιο αλάνθαστο και αρχαιότερο μάλλον όπλο του εξ'από δω. Εντάξει όλα είναι πιθανά στη ζωή, αυτό την κάνει και ότι είναι τελος πάντων
      Π

      Διαγραφή
    4. Δεν ειναι απολυτο οτι εαν εισαι ρομαντικος μπορει να παθεις καταθλιψη ωστοσο γενικα οι ρομαντικοι ανθρωποι ειναι γενικα ευαισθητοι! Ισως βεβαια παιρνω παραδειγμα απο τον εαυτο μου που η ευαισθησια μου μου δημιουργησε προβληματα στη ζωη μου! Εαν θυμαμαι καλα και ο Ιερος Χρυσοστομος και ο Αγιος Παισιος ελεγαν οτι και τον ευαισθητο ανθρωπο πειραζουν οι δαιμονες αλλα και τον αναισθητο! Λογικα πειραζονται με διαφορετικο τροπο! Ο ευαισθητος μπορει να πειραστει σε σημειο που να πεσει σε καταθλιψη και ο αναισθητος να γινει τελειως αναισχυντος! Μιλαμε δηλαδη για δυο ακραιες αντιθετες καταστασεις! Παντως οταν ο νους του ανθρωπου αλλα και η καρδια του ειναι υπο την επειροια ασχημων συναισθηματων τοτε δεν ειναι αρκετα νηφαλιος ενας ανθρωπος για να κρινει ορθα καποια πραγματα! Παντως σιγουρα το καλυτερο κινητρο που πρεπει να εχουμε οι ανθρωποι για να λαμβανουμε ησυχα τις αποφασεις μας ειναι οτι κανουμε να το κανουμε προς αγαπη στο Θεο και στο συνανθρωπο μας! Η Αγαπη ειναι και αφετηρια και μεσον και σκοπος του ανθρωπου!

      Διαγραφή
    5. Ναι, μπορεί να τη γλιτώσεις με απλή μελαγχολία....

      Διαγραφή
    6. Σόρι που επαναλαμβάνομαι αλλά δε θα έπρεπε να συνδέουμε ντε και καλά την ευαισθησία και τον ρομαντισμό με στεναχώριες και καταθλίψεις. Το ίδιο ευάλωτος είναι ένας μη ρομαντικός όσο και ένας ρομαντικός, απλώς ο δεύτερος μπορεί και βλέπει ομορφιά εκεί που ο άλλος δε βλέπει τίποτα ή βλέπει ασχήμια, τόσο απλά.
      Π

      Διαγραφή
    7. Δεν υπάρχει ρομαντισμός χωρίς μελαγχολία.

      Διαγραφή
    8. Λίγη μελαγχολία δεν είναι κατάθλιψη, ούτε είναι κόβω φλέβες, δικές μου ή άλλου. Αν είναι κάποιος έτσι 24/7 δε μιλάμε για μελαγχολία.
      Π

      Διαγραφή
    9. Ο ρομαντισμός σαν κίνημα είχε πολλή μελαγχολία. Πολλή όμως... Με 4 φορές τη βδομάδα πώς το λέμε; Για να ξέρω αν πρέπει να ανησυχήσω...

      Διαγραφή
    10. Δε λέω για κανένα κίνημα. Μιλάω να είναι κάποιος ρομαντικός και ευαίσθητος σε κάποια πράγματα που για τους άλλους είναι ίσως αδιάφορα ή και παιδιάστικα να το πω καλύτερα. Τα κινήματα ποτέ δε με ενδιέφεραν προσωπικά, πιθανόν εγκυκλοπαιδικά και πληροφοριακά μόνο. Οι ταμπέλες γενικότερα δε μου είναι αρεστές.
      Π

      Διαγραφή

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...