Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Οι αρχές των φυλακών στη Τεχεράνη αρνούνται τη μεταφορά σε νοσοκομείο Κούρδου σκηνοθέτη

Οι αρχές της φυλακής Evin της Τεχεράνης αρνείται να μεταφέρει τον φυλακισμένο  σκηνοθέτης  Keyvan Karimi  σε νοσοκομείο εκτός της φυλακής για επείγουσα ιατρική περίθαλψη,είπε  ο δικηγόρος του, Amir Raeesian, στην  Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν.
"Ο πελάτης μου μου τηλεφώνησε σήμερα το πρωί (Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, 2017) και είπε ότι η  πνευμονική φλεγμονή του είχε επιδεινωθεί και ο ίδιος είχε κάνει εμετό με αίμα", δήλωσε ο Raeesian."Πήγε στην κλινική της φυλακής, αλλά δεν είναι σαφές γιατί το προσωπικό αρνήθηκε να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο."
οι πολιτικοί κρατούμενοι στο Ιράν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα σκληρή μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης της ιατρικής περίθαλψης.
Ο Karimi, 31 ετών, ήταν στη φυλακή Evin από τις 23 Νοεμβρίου, του 2016, όταν άρχισε να εκτίει ποινή ενός έτους για δήθεν υποτίμηση του Σιιτικού Ισλάμ στην ταινία του, Neveshtan Rooy-e Shahr (Γράφοντας για την πόλη), η οποία αναφέρεται στα γκράφιτι στην Τεχεράνη .



Γράφοντας για την πόλη αφίσα της ταινίας
Μερικές από τις σκηνές της ταινίας αφορούν τις εκτεταμένες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις αμφισβητούμενες  προεδρικές εκλογές στο Ιράν του 2009. Το Πράσινο Κίνημα που ξεπήδησε από αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις, και εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στο Ιράν, αποκαλείται από τους  σκληροπυρηνικούς ως «στάση».
Το Κουρδικό και σουνιτικό υπόβαθρο του Karimi μπορεί επίσης να έχουν συμβάλει στη σκληρή ποινή του.Η Κουρδική εθνοτική μειονότητα του Ιράν και η Σουνίτικη Μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα υφίστανται σημαντικές διακρίσεις και διώξεις.
Ο Δικαστής Mohammad Moghisseh του Κλάδου 28 του Επαναστατικού Δικαστηρίου αρχικά καταδίκασε τον Karimi σε έξι χρόνια φυλάκιση και 223 χτυπήματα με μαστίγιο για "προσβολή του ιερού". Μετά την έφεση η ποινή του μειώθηκε σε ένα έτος στη φυλακή και με αναστολή ποινή φυλάκισης πέντε ετών. Επιβλήθηκε , επίσης, πρόστιμο 20 εκατομμυρίων ριάλ, περίπου $ 700 δολάρια των ΗΠΑ.
Την 1η Δεκεμβρίου, 2015, μια εβδομάδα μετά που ο Karimi πήγε  φυλακή, περισσότεροι από 130 Ιρανοί κινηματογραφιστές ντοκιμαντέρ εξέδωσαν κοινή  δήλωση  καλώντας την δικαστική εξουσία να μειώσει την ποινή του. Την ίδια στιγμή, πολλοί ξένοι συνεργάτες του στο φεστιβάλ κινηματογράφου στη Γαλλία,  την Ισπανία  και  την Ιταλία καταδίκασανε επίσης τη σύλληψη του Karimi.
Δύο ντοκιμαντέρ του Karimi , τα  Marz-e Shekasteh (Σπασμένα Σύνορα)  και Zendegi-e Zan va Shohar (Η ζωή ενός συζύγου και μιας συζύγου), έχουν κερδίσει διεθνή βραβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...