Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Το φεστιβάλ Lamu στη Κένυα

Αποτέλεσμα εικόνας για Lamu Cultural Festival

theeastafrican

Αρκετές φορές το χρόνο, το νησί Lamu, έξω από την ακτή της Κένυας, ζωντανεύει με φεστιβάλ που προσελκύουν ορδές επισκεπτών. Υπάρχουν 17 φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε χρόνο.

Τα πιο δημοφιλή είναι το φεστιβάλ τροφίμων Lamu, το φεστιβάλ τεχνών Lamu  , το Lamu Maulid Festival, το φεστιβάλ Yoga  Lamu και το μεγαλύτερο και παλαιότερο, το  πολιτιστικό φεστιβάλ Lamu που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα για 18η φορά από την ίδρυσή του το 2001.

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Lamu είναι ένα από τα πολιτιστικά φεστιβάλ με έδρα την κοινότητα στην Κένυα που έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Ο στόχος είναι να προωθηθεί ο πλούσιος πολιτισμός  Σουαχίλι και να ανοίξει το αρχιπέλαγος σε ξένους. Να προωθήσει την ομορφιά του τοπίου του νησιού και τη μοναδικότητα του λαού του.


Από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο απολάμβαναν ξεναγήσεις γύρω από το νησί.

Η παλιά πόλη Lamu χρονολογείται 700 χρόνια και έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco και τη Shela, η οποία καυχιέται δικαιολογημένα για τα πιο ελκυστικά τοπία και τις αμμουδερές παραλίες του νησιού.

Ένα βράδυ, οι επισκέπτες βγήκαν με ένα dhow στον ωκεανό για μια κρουαζιέρα στο ηλιοβασίλεμα , βλέποντας τον ουρανό να μετατρέπεται από  κάτασπρος, σε πορτοκαλί, έπειτα σε σκούρο μπλε και έπειτα μόλις έπεσε το σκοτάδι, αγκυροβόλησαν στις παραλίες του γειτονικού νησιού Manda  για δείπνο κάτω από τα αστέρια.

Τα πιο αξέχαστα γεγονότα του φεστιβάλ ήταν ο αγώνας με dhow και οι αγώνες γαϊδουριών. Οι διαγωνισμοί αυτοί προέρχονται από τον πολιτισμό των Λαμού.

Τα γαϊδουράκια είναι πανταχού παρόντα χαρακτηριστικά του νησιού Lamu και ο αγώνας ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του φεστιβάλ.

Οι αναβάτες προπονούνται όλο το χρόνο προετοιμαζόμενοι για την εκδήλωση. Παρατάσσονται στο σημείο εκκίνησης και μόλις πέσει η σημαία, οι αναβάτες των γαϊδάρων παροτρύνουν τα ζώα τους καθώς τρέχουν στους δρόμους του Lamu.

Οι τουρίστες και οι ντόπιοι επευφημούσαν τους αγαπημένους τους αναβάτες ή / και γαϊδούρια, και μάλιστα στοιχημάτισαν σε αυτό το απίστευτα διασκεδαστικό θέαμα.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν μίνι ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην παραλία, εκθέσεις της  κουζίνας σουαχίλι, γκαλά κολύμβησης και παραστάσεις τοπικών και φιλοξενούμενων καλλιτεχνών.

Οι επισκέπτες έμεναν δίπλα στη θάλασσα στην πλατεία Mkunguni, ακούγοντας μουσική τααράμπ και απολαμβάνοντας την αύρα του ωκεανού.

Το φεστιβάλ είναι μια γιορτή του νησιού. Μια ανάμνηση του παλιού τρόπου ζωής, μια διατήρηση των παραδόσεων που είναι η ποίηση της καρδιάς αυτής της κοινότητας και η ιδιοκτησία μιας πλούσιας ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...